Een glijbaan voor de allerkleinsten

Een glijbaan voor je baby of dreumes kopen; zo moeilijk kan het toch niet zijn? Toch? Helaas is een goede glijbaan uitkiezen zeker wel lastig! Er is een enorm aanbod, waarvan het overgrote merendeel niet zo geweldig is. Onveilig, niet passend bij de leeftijd, goedkoop geïmporteerd zonder de benodigde keurmerken… Kort door de bocht: de meeste glijbanen voor peuters zijn gewoon troep.

Ik besteedde heel wat uren aan een zoektocht naar veilige, stevige en vooral ook leuke glijbanen voor jonge kinderen. In dit artikel lees je welke glijbanen het best zijn.

Voor wie de kinderen het liefst zo snel mogelijk aan het spelen heeft begin ik met aanbevolen glijbanen. Onder de aanbevelingen leg ik uit waarop deze aanbevelingen gebaseerd zijn. Veel glijplezier!

Glijbaan voor baby

Voor baby’s en hele jonge kinderen raad ik de babyglijbaan van Step2 aan. Dit is een mooie glijbaan om mee te beginnen omdat hij niet zo hoog en steil is. Het baantje verbetert de grove motoriek van je kind en bouwt daarnaast ook zelfvertrouwen op (wij vinden het misschien maar een miniglijbaan, maar je kind zal apetrots zijn dat hij of zij eraf durft!). Aan de zijkant van de glijbaan zitten 3 spelletjes; basketbal, voetbal en honkbal. De balletjes en het knuppeltje zijn op te bergen in de muur van de glijbaan zelf. Dat scheelt weer rondslingerend speelgoed in de huiskamer!

 • Afmetingen: 73,7 x 68,6 x 39,4
 • Materiaal: kunststof
 • Geschikt voor kinderen tot 20 kilogram
 • CE-markering
veilige glijbaan voor babys
Klik op de afbeelding om de huidige prijs te bekijken op bol.com

Glijbaan voor 1-jarige

Dit klimrekje met glijbaan van Little Tikes is wat mij betreft de beste glijbaan voor kinderen vanaf een jaar. Jonge kinderen kunnen op dit speeltoestel heerlijk klimmen en klauteren en vervolgens van de glijbaan naar beneden. De ruimte onder het platform is een perfecte om te verstoppen of om een geheime hut te bouwen. Het is ook erg fijn dat het toestel wandjes heeft, dat geeft een veilig gevoel.

 • Afmetingen: 130 x 77 x 76
 • Materiaal: kunststof
 • Geschikt voor kinderen tot 3 à 4 jaar
 • CE-markering

klimtoestel 1 jaar
Klik op de afbeelding om de huidige prijs te bekijken op bol.com

Glijbaan voor 2-jarige

De medium glijbaan van Smoby heeft een mooie hoogte (ongeveer 1.20m) en glijlengte (1.50m) voor kinderen vanaf een jaar of twee.

De steunbalk onder is wat minder mooi (vind ik zelf tenminste), maar biedt wel veel stevigheid.

Op deze glijbaan is ook onder het zitje een tuinslang aan te sluiten. Zo maak je er snel een waterglijbaan van – leuk voor in de zomer!

 • Afmetingen: 25 x 44 x 119
 • Materiaal: kunststof
 • Waterfunctie
 • Geschikt voor kinderen tot 8 jaar
 • CE-markering
glijbaan tuinslang 2 jarig jonge kinderen
Klik op de afbeelding om de huidige prijs te bekijken op bol.com

Waterglijbaan voor kleine kinderen

Deze XL glijbaan van Smoby is binnen minuten om te toveren van een gewone glijbaan naar een waterglijbaan. Bovenaan de onderkant van de baan sluit je makkelijk een tuinslang aan. Hoe hard de waterglijbaan gaat bepaal je zelf door de kraan verder of minder ver open te draaien.

Hou er rekening mee dat de glijbaan véél sneller glijdt wanneer de tuinslang is aangesloten. Keileuk, maar blijf tijdens het spelen wel in de buurt.

Natuuurlijk is deze glijbaan ook gewoon droog te gebruiken.

 • Afmetingen: 33 x 60 x 186
 • Materiaal: kunststof
 • Waterfunctie
 • CE-markering

waterglijbaan 2 jarige tuinslang

Vanaf welke leeftijd een glijbaan?

Er bestaan glijbanen voor kinderen vanaf een maand of 6. Deze babyglijbaantjes zijn heel goed voor de motorieke ontwikkeling van je kind. Het trapje op, de rand vasthouden, balans houden tijdens het glijden… Van de glijbaan gaan is heel leerzaam! Je zult kinderen tot ongeveer anderhalf jaar wel moeten helpen met de glijbaan. Ze hebben nog niet de lichaamscontrole, coördinatie en stabiliteit om er helemaal zelf mee te spelen.

Vanaf een maand of 18 à 24 kan een kind voorzichtig zelf proberen te gaan glijden. Klimmen, gaan zitten en balans houden bij het naar beneden glijden zijn voor een kind van die leeftijd al wat makkelijker. Er komen bij het zelf spelen wel nieuwe uitdagingen kijken. Je kind moet leren om niet té dicht bij de rand te staan, om netjes te wachten op andere kinderen (niet glijden wanneer een ander nog op de glijbaan zit) en niet over de rand te leunen. Blijf dus wel in de buurt om op te letten.

Naarmate kinderen ouder worden kunnen ze steeds zelfstandiger van de glijbaan. Het blijft belangrijk om wel een oogje in het zeil te houden. Met de leeftijd komt ook een flinke dosis nieuwsgierigheid en ‘fratsen’. Achteruit de glijbaan af, niet het trapje nemen maar via de baan omhoog, aan de onderkant hangen… Geloof me, kinderen zijn erg creatief en vinden steeds nieuwe manieren om plezier van de glijbaan te hebben.

Een glijbaan voor kleine kinderen: waar let je op?

Waar moet je allemaal op letten wanneer je een glijbaan gaat kopen? Hieronder zet ik de belangrijkste punten op een rijtje. Natuurlijk voldoen de glijbanen die ik in dit artikel aanraad allemaal aan deze kenmerken.

Veiligheid

Noem me suf of overbezorgd, maar ik vind veiligheid het allerbelangrijkste. Bij het kopen van een veilige glijbaan let ik in eerste instantie op de stevigheid. Je kunt je vast voorstellen dat een glijbaan die 3 kg weegt, nogal makkelijk om kan vallen bij een peuter van 15 kg.

Naast de stevigheid kies ik ook voor een glijbaan van materiaal van goede kwaliteit. Bij goedkope producten zie je vaak haakjes, splintertjes of scherpe randjes. Je kind kan zich daar lelijk aan krassen of openhalen.

De glijbaan mag ook niet té steil zijn. Je kind kan dan wel lekker hard naar beneden sjezen, maar de kans op vallen is groot.

Tot slot mag het materiaal niet giftig zijn wanneer je kind eraan likt of sabbelt. (Ja, zeer waarschijnlijk wil je dreumes de glijbaan ook even proeven). Glijbanen met een CE-markering zijn veilig.

CE-markering

De markering CE (Conformité Européenne) is een symbool dat aangeeft dat het product voldoet aan de Europese regelgeving. Het is een teken dat een product degelijk is, en zich aan de regels houdt qua milieu, gezondheid en veiligheid. Op producten uit China staat (“geheel toevallig”) óók een CE-keurmerk. Dit keurmerk staat voor China Export. China Export is géén garantie van een veilig en kwalitatief product. Let dus op bij het kopen van je glijbaan, en koop alleen bij (web)winkels die je vertrouwt. Er zijn winkels die goedkope producten zonder de echte CE-markering doorverkopen.

glijbaan veiligheid
Links: het Europese keurmerk; Rechts: het Chinese keurmerk

Materiaal

Plakkerige handjes, modder, een beker limonade… Een glijbaan voor dreumesen krijgt heel wat te verduren. Kies daarom voor materiaal dat wel tegen een stootje kan. Het is fijn als de glijbaan ook makkelijk met een doekje schoon te maken is. Het liefst heb je daarom niet te veel hoekjes, kiertjes en nopjes.

Uiterlijk

De glijbaan moet er natuurlijk wel een beetje leuk en interessant uitzien. En dan bedoel ik niet voor jou (sorry), maar voor je kind. Misschien past een strakke zwart/witte baan perfect in je interieur – je kind heeft toch liever een felgekleurde. Tja, smaken verschillen.

Hoelang blijft de glijbaan leuk?

Zoek je een glijbaan voor nu een tijdje, of eentje die meerdere jaren leuk blijft? Voor beide opties valt iets te zeggen, en er is geen fout antwoord. Het is gewoon wel iets om bij het uitkiezen van een glijbaan in je achterhoofd te houden. Wil je een glijbaan die wel een tijdje meegaat, dan kun je beter een iets grotere kopen. Smoby heeft ook een glijbaan die met je kind meegroeit. Deze begint met een glijlengte van 1.50m en is uit te bouwen tot 3.75m glijlengte.

Moet je een matje onder de glijbaan leggen?

Je kunt een matje of rubberen tegel onder de glijbaan leggen voor een zachtere landing. Zo’n matje kan ook handig zijn tegen statische schokjes en om je vloer te beschermen.

Heb je het glijbaantje binnen op het tapijt staan, dan is een matje niet per se nodig. Staat de glijbaan op tegels of laminaat, dan is een ondergrond misschien wel handig (voor je kind en tegen krassen op de vloer).

Wanneer de glijbaan in de tuin op tegels staat zou ik wel echt iets van een ondertegel onderaan leggen. De landing kan anders flink hard zijn. Gras is voor je kind veel zachter om op te landen, maar kan door de hakjes van je dreumes wel kapot gaan.

Er bestaan speciale tegels voor speelgoedtoestellen, maar om eerlijk te zijn is dat voor een kleine glijbaan voor peuters niet meteen nodig. Een rubberen fitnessondergrondje is een stuk goedkoper en werkt voor kleine kinderen prima.