7 tips tegen een statische glijbaan

Van de glijbaan naar beneden glijden is hartstikke leuk! Wat dan wel weer irritant is, zijn die statische schokjes die je soms na het glijden krijgt. Vooral kinderen vinden deze stroomschokjes vervelend. Gelukkig is er wel wat aan te doen! Hier vind je 7 tips tegen elektrische schokjes van de glijbaan.

Niet met schoenen

Veel kindjes glijden met hun schoenen aan van de glijbaan, maar juist dit wekt veel statische elektriciteit op. Vooral schoentjes met rubberen zolen kunnen zorgen voor flinke schokken. Trek dus de schoenen uit en glij op sokken (of nog beter, blote voeten!) van de glijbaan.

Zeepsop

Zeepsop; niet het meest effectief, maar je hebt het waarschijnlijk wel gewoon in je keukenkastje staan. Even met een sopje van afwasmiddel of groene zeep (niet te zuinig met de zeep) over de glijbaan gaan zorgt voor korte tijd voor minder elektrische schokjes. Na een regenbui of na een paar uur spelen zul je wel opnieuw met een doekje of spons over de glijbaan heen moeten.

Autowax

Een dun laagje autowax over de glijbaan helpt ook om statische schokjes te voorkomen. Breng een dun laagje aan op de glijbaan, laat een halfuurtje drogen en poets de hard geworden was weg met een zachte doek. Let wel op dat je alle restjes weghaalt, anders zorgt de autowas voor vlekken op de kleren. Autowas werkt beter dan zeepsop, maar het is ook geen eeuwige oplossing. Na een paar dagen of na een regenbui moet je opnieuw was op de glijbaan aanbrengen. Zogenaamde ‘cockpit spray’ werkt overigens ook.

Anti-statisch middel

Er bestaan ook speciale schoonmaakmiddelen voor kunststof met een anti-statische werking. Deze middelen zijn makkelijk in gebruik. Doe wat van het schoonmaakmiddel op het doekje en smeert de glijbaan er kriskras mee in. Laat eventjes drogen zodat er een laagje ontstaat, en je bent klaar om te glijden. Let wel op dat je een antistatische reiniger speciaal voor kunststof koopt, zoals deze op bol.com.

Vochtig maken

Heb je helemaal niks in huis, dan kun je de glijbaan ook even vochtig maken. Zet bijvoorbeeld een plantenspuit naast de glijbaan en spuit de glijbaan iedere keer voor het glijden nat. Het werkt helaas niet lang, dus je zult steeds opnieuw moeten blijven spuiten.

Katoenen kleding

De kleertjes van je kind zijn van grote invloed op hoeveel statische elektriciteit wordt opgewekt. Katoenen kleding zorgt verreweg voor het minste stroomschokjes. Synthetische stoffen, zoals acryl, fleece en polyester, wekken juist meer statische elektriciteit op. Geen zin om je kind om te kleden? Op een katoenen handdoek of theedoek naar beneden glijden doet ook al wonderen!

Antistatische mat

De beste oplossing tegen statische schokjes van een glijbaan is een antistatische mat (ESD-mat). Dit is een speciale rubberen mat die statische schokken tegengaat. ESD-matten worden voornamelijk gebruikt in werkplaatsen en serverruimtes voor computers, maar je kunt ook zelf zo’n matje kopen en onder de glijbaan leggen. De matjes werken erg goed, maar zijn wel prijziger dan de andere oplossingen in dit artikel. Een gewoon rubberen matje werkt jammer genoeg niet.